Visszérből


Hírek Címkék Korszerűen felszerelt egynapos sebészetünk az érbetegségek kezelésében is biztonságos és kíméletes megoldást nyújt.

hatékony kenőcs gél visszér

Az alkalmazott eljárásokról, az érbetegségekről és arról, hogy milyen problémákkal fordulhatnak hozzánk a betegek, Dr. Darabos Gábor érsebész főorvost kérdeztük. Napjainkban gyakran hallhatjuk: érszűkület, visszér, lábszárfekély, értágulat… Milyen tüneteknél gyanakodhatunk érbetegségre, mire figyeljünk oda?

Érbetegségekről beszélve két csoportot különítünk el. Az egyik az úgynevezett artériás, vagy ütőér betegségek visszérből, a másik a visszér betegségek területe. Az artériás betegségek gyakori visszérből az érszűkület, amely sokszor a végtagokban alakul ki.

Fáj a lába? Ez visszértágulat és érszűkület is lehet

Amennyiben alsó végtagban visszérből, úgy elsősorban járáskor fellépő jellegzetes fájdalom formájában jelentkezik. Szintén érszűkületre visszérből jel a kézen, lábon kialakuló és visszérből gyógyuló seb. Gyakori betegség a carotis, vagyis nyaki verőér szűkület. Sokáig tünet mentes lehet és amikor tüneteket mutat, azok elsődlegesen neurológai eredetűek.

Terhességi tünetek: visszér

Ilyen lehet például az átmeneti féloldali bénulás, a rövid ideig tartó látásvesztés, illetve az átmeneti beszédzavar. A nyaki verőér szűkület ultrahang vizsgálattal diagnosztizálható, amely intézményünkben rendelkezésre áll.

visszérből

Mit érdemes tudni a visszérről? Visszér betegség esetében sokak életét keserítik meg a látványos, vagy kevésbé látható értágulatok. Kevésbé ismert, hogy egy értágulat olyan panaszokat is kialakíthat, amelyek visszérből nem ér eredetűek, ám mégis ezzel a problémával találkozunk. Ilyen lehet a végtag duzzanat, bőrelszíneződés, vagy akár egy tartósan elhúzódó láb fájdalom is.

Eltűnt a lábamról a visszér!!! - SMARTA

Egy kisebb visszeret visszérből érdemes egyszerű eljárással kezeltetni, visszérből gondozatlanság esetén ebből alakul ki az esztétikailag és életvitelben is gondokat okozó visszér, amiből hosszú távon már az életet megkeserítő lábszár fekély keletkezhet. Összességében tehát nincs általános szabály. Inkább azt mondhatjuk, hogy ha valaki szokatlan tünetet észlel magán, a kezén, a lábán, forduljon orvoshoz.

Egy egyszerű kezelés is megfelelő lehet, minthogy később a szervezetet megterhelőbb beavatkozással legyen gyógyítható a probléma. Mit jelent az egyszerű kezelés?

A visszeresség példájánál maradva, nem feltétlenül szükséges a műtéti beavatkozásig eljutni. Enyhébb esetekben a konzervatív terápiák elegendőek.

Ilyen a megfelelő fizikai aktivitás és a kompressziós kezelés.

Ha azonban a javulás hosszú időn át várat magára, ráadásul visszérből végtagokat hidegnek érezzük, valamint a bőr száraz, hámló, vagy mindehhez a lábujjak, sarkak elszíneződése is társul, akkor gondolni kell az érszűkületre, különösen idősek, cukorbetegek, dohányosok, koszorúérbetegek esetében, illetve akik családjában előfordult már szív-és érrendszeri probléma.

Extrém módon tágult, billentyű funkciót már elvesztett visszér tágulat esetében csak műtét segíthet. Fizikai aktivitáson mit érthetünk? Lehet visszérrel aktívan sportolni is? Abszolút megengedhető, sőt javasolt.

Milyen eredményeket ért el operáló csapatunk? Miért van szükség a műtétre?

Nem kerülhető meg a téma, mert sokakat érint, hazánkban a regisztrált cukorbetegek aránya a felnőttek körében eléri a tíz százalékot. Nekik mi jelenthet segítséget visszérből érbetegség visszérből következményeinek elkerülésében? Esetükben az érbetegség a cukorbetegség szövődménye. Igazán visszérből az lenne, hogy a diabetes lábszűrés elterjedtté váljon.

Visszér vérzés ellátása

A cukorbetegség az erek állapotára károsan hat, következményként nem gyógyuló sebek alakulhatnak ki a lábon, gyakori ezeknek a talpi megjelenése, sok a lábszárfekély. Visszérből rendszeres szűrés célja lenne a megelőzés, az úgynevezett diabeteses láb kialakulásának megelőzése. A szűrés során fizikális vizsgálat történik, megnézzük a láb formai elváltozásait, a bőr állapotát, doppleres érvizsgálat történik az erek állapotának felméréseként.

gotu kola visszér vélemények alma segít visszér

A vizsgálathoz személyre szóló szakorvosi tanácsadás csatlakozik. Szakmai protokoll alapján visszérből szűrés ajánlott. Gyakran halljuk a seprűvéna elnevezést is.

Lézeres visszérműtét

Ez mit jelent? A seprűvénák elsősorban esztétikai panaszt okoznak, visszérből ezek már kíméletes módon injekciós eljárással, ambulanter megszüntethetőek. Mi történik, ha műtétre van szükség?

Mit jelent az egynapos sebészet?